Kartanon puisto

Herttoniemen kartanoon kuuluu tärkeänä osana historiallinen puisto. Kartanon pääovelta avautuu näkymä barokkityyliseen puutarhaan. Kaakkoiskulmassa maisema vaihtuu englantilaisen romanttiseksi.

Hertoniemen kartano
kuva: Jouko Keski-Säntti

Kartanon puhdasoppisessa barokkityylisessä puutarhassa pitkät lehmuskujat, nurmiparterrit ja koristepensaat muodostavat säännönmukaisen kokonaisuuden. Alkuperäiseen puutarhaan kuuluivat myös marjapensaat ja hedelmäpuut, mutta niistä on jäljellä vain yksi päärynäpuu. Puiston pääkuja johtaa antiikin temppeliä muistuttavaan huvimajaan, joka on Carl Ludvig Engelin piirtämä.

Kaakkoiskulmassa puisto muuttuu epäsäännöllisemmäksi englantilaiseksi maisemapuutarhaksi vastakohtana barokkityylin jäykkyydelle. Mutkittelevat polut ja lukuisat lammet luovat luonnonmukaisen vaikutelman. Englantilaisesta puistosta löytyy toinen kartanon uusklassisista huvimajoista. Myös tämä kahdeksankulmainen rakennus on Engelin suunnittelema.

Hertonimen kartanon puisto
kuva: Antti Hentinen

Kartanon puisto kunnostettiin vuosina 1995–1999. Lahot puut karsittiin, mutta muuten puisto on pyritty säilyttämään alkuperäisenä. Puistoista pitää huolta Helsingin kaupungin Rakennusosaston viherosasto. Herttoniemen kartanon kaunis puisto muodostaa vihreän keitaan, jota ympäröivät vilkkaasti liikennöidyt tiet ja moderni asutus. Lue lisää täällä.