Hertonäs gårds museums BLOGG

Herttoniemen kartanon museon BLOGI

Herttoniemi Manor Museum's BLOG

av / tekijä / by
Eva Ahl-Waris
(intendent, intendentti, Curator)

Foto/kuva/photo: AS 2019.

Tervetuloa 2020 – mutta aluksi katsaus menneeseen vuoteen!

10.01.2020 kl. 08:49
Tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen blogipostaus Herttoniemen kartanon museon kotisivuilla! Täten haluamme juhlia sitä, että olemme aloittaneet uuden vuosikymmenen ja museon toiminta on jatkunut pian 100 vuotta. Vuoden 2019 aikana meillä on ollut runsaasti ohjelmaa. Lue lisää alla!

Herttoniemen kartanon oma historia ulottuu keskiajan lopulle saakka ja tuttu päärakennus on vuodelta 1815, mutta itse museo on perustettu 1920-luvulla. Yleishyödyllinen yhdistys Svenska Odlingens Vänner i Helsinge r.f., perustettu vuonna 1906, johtaa museon toimintaa. Intendenttinä toimii FT Eva Ahl-Waris ja pääoppaana HuK Ralf Palmgren. Lisäksi meillä on isännöitisjä (Ulf Nyberg) ja joukko oppaita, jotka ovat opiskelleet tai opiskelevat historiaa ja muita museoaineita. Teemme läheistä yhteistyötä DOT r.f.:n, Ravintola Wanhan Myllyn ja muiden toimijoiden kuten Stadin puutarhurin, #tarinalyhty :n ja Folkdansringenin ym. kanssa. Museoalueeseen kuuluu päärakennus, Knusbackan museomaatila sekä ranskalainen ja englantilainen puisto.


DOT r.f.:n draamapedagogit järjestävät paljon ohjelmaa luonamme. Kuva: EAW 2019.

Kuluneen vuoden aikana olemme järjestäneet aikamatkan Päivä maalla (vuodesta 2004!) DOT r.f.:n kanssa sekä Joulupolun, joka tänä vuonna vietti 10-vuotisjuhlavuottaan ja sai paljon näkyvyyttä mediassa joulukuussa. Herttoniemenrannan taiteilijoiden kanssa olemme tehneet yhteistöytä #tarinalyhty -projektin kanssa, ja tuotettu yleisöteos jossa yhteistyötä tehtiin paikallisten toimijoiden, opistojen ja koulujen kanssa. Keväällä #tarinalyhty järjesti luonamme tarinankerrontaa. Koululaiset saivat osallistua taiteen ja interaktiivisen pelin tuottamiseen – tämän voi nähdä puistossa tammikuun loppuun 2020 asti. Samalla koululaiset ja muut kiinnostuneet syvensivät historiatietoisuuttaan lähialueellaan. Toivomme, että tämä onnistunut yhteistyö pian jatkuu!


Yleisöteos Historian hengetär. Kuva: EAW 2019.

Stadin puutarhuri järjestää vuosittain runsasta ja kiinnostavaa ohjelmaa Helsinki-päivänä. Tänä vuonna Yleisradio lähetti livestreamia tapahtumasta, joka houkutteli paikalle parituhatta kävijää. Taiteiden yönä elokuussa pidimme ovet auki yleisölle ja muutama sata historiasta kiinnostunutta tulivat paikalle. Syyskuussa vietimme Satojuhlaa Knusbackan museomaatilalla ja Folkdansringenin kansantanssijat (Heidi Palmun johdolla) esiintyivät. Lokakuussa järjestimme lisäksi ”kekripolun”, jolloin sai kulkea ”runopolkua” pitkin puistossa. Stadin puutarhuri huutokauppasi ihania, lähiviljeltyä luomukurpitsojaan kaikissa väreissä ja muodoissa. Ensi vuonna toki toivomme, että syysjuhlamme saisivat hieman aurinkoisempaa säätä. Tosin, ei ole huonoja säitä - vain huonoja vaatteita!


Kartanon barokkipuisto. Kuva: EAW 2019.

Vuoden 2019 aikana olemme järjestäneet yleisölle avoimia puistohistoriallisia kävelyjä, jotka ovat houkutelleet satoja kävijöitä. Satoi tai paistoi - suoranaisesti porotti - opastukset ovat olleet suosittuja. Vuonna 2020 kehitämme lisää vastaavia opastuksia alueellemme.

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille vuonna 2019 ja kaikille innokkaille kävijöille! Museo on suljettuna talvisin, MUTTA: otamme aina vastaan tilattuja opastuksia. Tervetuloa, olkaa yhteydessä!

Eva Ahl-Waris