Hertonäs gårds museums BLOGG

Herttoniemen kartanon museon BLOGI

Herttoniemi Manor Museum's BLOG

av / tekijä / by
Eva Ahl-Waris
(intendent, intendentti, Curator)

Foto/kuva/photo: AS 2019.

Museot entistä suosituimpia!

09.02.2020 kl. 14:03
Päivän Hufvudstadsbladet -lehdessä kerrotaan, että suurimpien suomalaisten museoiden kävijämäärä on kohonnut. Museokortista on tullut jokamiehen ”kirjastokortti” pitää mukanaan. Herttoniemen kartanon museossakin kävijämäärä kohosi viime vuonna noin 300:ta 600:aan. Tämän ohessa tuhannet henkilöt kävivät ilmaistapahtumissamme Helsinki-päivänä, Joulupolulla ja Taiteiden yönä. Lue lisää alla.

Päivän Hufvudstadsbladet (Hbl 9.2.2020) -lehdessä nostetaan pitkässä artikkelissa esille, että museot houkuttelevat entistä enemmän kävijöitä. Isot museot kuten Kiasma, Helsingin kaupunginmuseo, Ateneum ja Suomen kansallismuseo ovat kaksinkertaistaneet kävijämääränsä. Kävijämäärät ovat yleisesti lisääntyneet 30 %:lla vuodesta 2014. Yhä useampi suomalainen omaa Museokortin ja määrä myytyjä vuosikortteja lähenee jo 170 000:a. Myös Herttoniemen kartanon museossa kävi tuplasti enemmän maksavia kävijöitä vuonna 2019. Tämän ohessa tuhannet eri-ikäiset henkilöt vierailivat ilmaistapahtumissamme: Helsinki-päivänä, Joulupolulla, Taiteiden yönä, Sadonkorjuujuhlassa sekä Kekripolulla.


Knusbackan museomaatila kuuluu Herttoniemen kartanon museoon. Kuva: EAW 2019.

”Tänä päivänä museo on paikka, jossa pohtia aikamme asioita”, Hbl kirjoittaa. Tämä on hyvä asia yhteiskunnassamme: sivistys ja ideat, kokemukset ja näköalat ovat aineksia, jota kaikki tarvitsevat. Nämä arvot ovat kenties jälleen nousussa. Kysymykset identiteetistä liitetään voimakkaasti historiaan ja täällä sitä löytyy – meiltä museoista ja historiallisista rakennuksista ja muista lähteitä. Ja sitä voi ammentaa itselleen. Vuodesta 2004 alkaen DOT r.f. on järjestänyt niin sanottuja aikamatkoja Knusbackan museotilalla, joka liittyy museokokonaisuuteemme. Knusbacka edustaa uusmaalaisia tiloja ja maatila siirrettiin tänne 1920- ja 1930-luvuilla. Opastetut kierroksemme, jotka alkavat päärakennuksesta vuodelta 1815, kulkevat puiston kautta ja päättyvät tänne Knusbackaan. Talonpojan tila tarjoaa paljon tuttua monelle: ”Muistan, kun mummo käytti tällaista (osoittaa esinettä)!” ”Muistan isoäidin kodin maalla...” on esimerkki kommenteista, joita oppaamme usein kuulevat.


Herttoniemen kartanon päärakennus on vuodelta 1815. Kuva: EAW 2019.

Herttoniemen kartanon museokin aikoo selvittää, mikäli on mahdollista ottaa Museokortti käyttöön tänä vuonna. Haluamme tarjota kaikille aikamatkan paikallishistoriaan Herttoniemessä – ja kartanon tila heijastaa lisäksi Suomen historian suuria linjoja sekä suomenruotsalaista kansankulttuuria. Herttoniemen kartanon museo on pieni, yksityinen museo, mutta meillä on yllättävän paljon tarjolla – kävelymatkan päässä Herttoniemen metroasemalta. Ottakaa yhteyttä, mikäli haluatte tulla opastetulle kierrokselle!

Eva Ahl-Waris