Hertonäs gårds museums BLOGG

Herttoniemen kartanon museon BLOGI

Herttoniemi Manor Museum's BLOG

av / tekijä / by
Eva Ahl-Waris
(intendent, intendentti, Curator)

Foto/kuva/photo: AS 2019.

Viihtyisän museon leivissä – Herttoniemen kartanon museo työpaikkana

17.06.2020 kl. 09:50
Museo ei ole pelkästään rakennus pullollaan vanhaa tavaraa – museo on myös henkilökuntansa, joka tuottaa museopedagogiikkaa sekä kohtaa yleisön. Tässä blogikirjoituksessa kerromme lyhyesti itsestämme. Lue lisää alla!

Herttoniemen kartanon museo on pian toiminut sata vuotta. Museota ja museon toimintaa on ylläpitänyt lukuisat intendentit, vahtimestarit, oppaat ja isännöitsijät. Museon toimintaa valvoo lisäksi omistaja, yhdistys Svenska Odlingens Vänner i Helsinge r.f. (SOVH), ja sen hallitus. Hallituksen puheenjohtajana vuodesta 1992 alkaen toimii kamarineuvos Mikael Westerback, jolla on pitkä kokemus museoalalta – hän toimi muun muassa Villa Gyllenbergin taidemuseon intendenttinä vuoteen 2009 asti. Vuodesta 1987 alkaen museon isännöitsijänä toimii Ulf Nyberg. Hänen isovanhempansa, Lisi ja Evert Nyberg, toimivat jo aikoinaan vahtimestareina ja rakennusten ylläpitäjinä vuoteen 1986 saakka, jolloin pojanpoika astui heidän saappaisiin. Isännöitsijä vastaa sekä rakennuskannan kunnosta että alueen valvonnasta. Puistoja hoitaa ansioituneesti Stara, joka teki sopimuksen alueen hoidosta yhdistyksen kanssa jo 1950-luvulla.


Alhalla vasemmalta: Ted Hellstén, Jonas Berg, Cecilia Granö Eva Ahl-Waris, Ralf Palmgren, Daniela Fougstedt ja Saga Brummer (alhaalla oikealla).

Museolla aloitti uusi pääopas vuonna 2019, HuK Ralf Palmgren, joka opiskelee Suomen ja Pohjoismaiden historiaa Helsingin yliopistossa. Vuodesta 2004 alkaen Ralf on toiminut museon oppaana. Lisäksi hän on työskennellyt oppaana Suomen kansallismuseossa ja Kellomuseossa (WeeGeessä) sekä muun muassa vetänyt erillisiä opastuksia Helsingin kaupungissa. Museo sai myös uuden intendentin vuonna 2019, FT Eva Ahl-Wariksen (Helsingin yliopisto). Eva on aiemmin työskennellyt eri tehtävissä Suomen kansallismuseossa, projektitutkijana Suomen museoliitossa sekä oppaana Lelumuseossa (WeeGeessä), Päivälehtimuseossa ja Espoon kaupunginmuseossa (Glims talomuseossa). Lisäksi Eva toimii tällä hetkellä opettajana ja museon omistavan yhdistyksen (SOVH:n) sihteerinä sekä yrittäjänä humanistisella alalla.  Ralf ja Eva työskentelevät nimittäin museossa osa-aikaisesti, mutta työtehtävät ovat lukuisia ja monipuolisia.

FM Tomi Ståhlberg (oikealla) striimaa museosta 12.6.2020.

Museo on avoinna yleisölle kesäsunnuntaisin. Tällä hetkellä meillä on monta aktiivista opasta, jotka opiskelevat tai ovat opiskelleet historiaa Helsingin yliopistossa: DI/fil.yo Jonas Berg, fil.yo Saga Brummer, HuK Daniela Fougstedt, fil.yo Cecilia Granö, HuK Ted Hellstén ja FM Tomi Ståhlberg sekä Astrid Nurmivaara, joka on auktorisoitu Helsinki-opas. Lisäksi oppaat osallistuvat museossa museopedagogiikan kehittämiseen sekä tiedottamiseen. Oppaat vetävät myös yhdessä Ralfin ja Evan kanssa tilattuja kierroksia ryhmille.


Opas Astrid Nurmivaara Knusbackan museomaatilalla 2019.

Ohjelman ja tilaisuuksien toteuttamiseen museo tekee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, kuten DOT rf:n (vuodesta 2004 alkaen), Stadin puutarhurin, Tarinalyhdyn, Ravintola Wanha Myllyn, mehiläistarhurimme (josta kerromme lisää myöhemmin) ja monen muun kanssa. Yhteistyökumppaneita voi esimerkiksi tavata eri tapahtumissa.

Toivottavasti tapaamme tänä kesänä! Museo on auki joka sunnuntai klo 12–14 (opastus klo 14–15) 1.11.2020 saakka, tervetuloa!

Eva Ahl-Waris