Hertonäs gårds museums BLOGG

Herttoniemen kartanon museon BLOGI

Herttoniemi Manor Museum's BLOG

av / tekijä / by
Eva Ahl-Waris
(intendent, intendentti, Curator)

Foto/kuva/photo: AS 2019.

Topelius & Tarinalyhty - klassiset sadut uusin kuosin

13.05.2021 kl. 08:55
#Tarinalyhty tuotti Herttoniemen kartanon museon puistoon yleisöteoksen ja mobiilipelin producerade v. 2019-20. Tänä vuonna halusimme jatkaa yhteistyötä ja tuotettiin satuprojekti Topelius-teemalla. Huhti-toukokuussa teimme yhteistyötä Snellman-korkeakoulun draamalinjan kanssa, ja kierroksia vedettiin puistossa suomeksi ja ruotsiksi paikallisille koululaisille. Lue lisää alla!

Vuonna 2019 Herttoniemen kartanon museo teki ensi kertaa yhteistyötä Herttoniemenrannan taiteilijoiden #Tarinalyhty -projektin kanssa. Mukana oli myös Snellman-korkeakoulun draamaopiskelijat sekä Laajasalo-opiston oppilaat. Vuonna 2021 oli aika jatkaa yhteistyötä projektissa, jossa oli topeliaaninen teema. Työ helpottui Svenska litteratursällskapet i Finlandin julkistettua professori Zachris Topeliuksen (1818-98) kirjallista tuotantoa digitaalisesti. Näin ollen joukko klassisia satuja ja kertomuksia on vapaasti saatavissa. Tämän halusimme nostaa esille sen ohessa, että sekä lapset että aikuiset ovat todennäköisesti lukeneet Topeliuksen satuja Herttoniemen kartanolla 1800-luvulla. Kun museo perustettiin 100 vuotta sitten täällä oli nimittäin Topeliuksesta kertova näyttely esillä. Museossa on tänä päivänä edelleen tämän tunnetun professorin ja kirjalijan sohvakalusto hänen huvilastaan Sipoossa. 


Opiskelija Diego Salvador kertoo Topeliuksen sadun Kaksi kertaa kaksi on neljä. Kuva: EAW 2021.

Snellman-korkeakoulun draamalinjan opikelijat saivat tehtäväkseen valita ja dramatisoida valittuja tarinoita Topeliuksen satuaarteesta. Käynnissä olevan pandemian takia emme voineen pitää esityksiä tai toteuttaa projektin osioita museon sisätiloissa. Näin ollen päätimme järjestää yhden teemapäivän esityksineen ulkona museon puistossa koululaisille. Tämä toteutettiin eräänä viileänä päivänä, 27.4.2021, mutta hyvin onnistuneesti. 6. Toukokuuta järjestettiin tarinapäivä yleisölle, mutta päivästä markkinoitiin vain vähän ja paikallisesti. Tilaisuuteen saapui noin kourallinen yleisöä. Kauniissa kevätauringon paisteessa Snellman-korkeakoulun opiskelijat dramatisoivat muun muassa sadut Vattumato, Adalmiinan helmi ja Sampo Lappalainen. Kukkivat valkovuokkomeret ja rauhallinen tunnelma loivat tunnelmaa täydelliseen iltapäivään. 


Piirustustyöpaja puistossa. kuva: EAW 2021.

Tilaisuuksien päätteeksi Herttoniemenrannan taiteilijat jakoivat piirustustehtäviä sekä koululaisille että yleisölle. Tämä tehtävä johtaa myöhemmin tänä vuonna taideprojektiin ja tuotteistetaan Herttoniemen kartanon museolla. Lisätietoja siitä, miten projekti etenee, seuraa myöhemmin! 

Projekti toteutettiin suomeksi ja ruotsiksi Arbetets Vänner Huvudföreningenin ja Kansan Sivistysrahaston apurahoilla. Kiitämme tuestanne!

Eva Ahl-Waris