Välkommen år 2020 - med en titt på året som gått

10.01.2020 kl. 08:49
Detta är tidernas första blogginlägg på Hertonäs gårds museums webbsida! Med detta vill vi fira ett nytt decennium och snart 100 år av museets egen historia. År 2019 var ett händelserikt år med mycket intressant program. Läs mera nedan!
Hertonäs gårds historia sträcker sig tillbaka till slutet av medeltiden, den kännspaka karaktärsbyggnaden är från 1815, men gården blev museum på 1920-talet. Verksamheten drivs av den allmännyttiga föreningen Svenska Odlingens Vänner i Helsinge r.f., som grundades 1906. Som intendent för museet sedan januari 2019 verkar fil.dr Eva Ahl-Waris och som chefsguide hum.kand Ralf Palmgren. Dessutom har vi en disponent (Ulf Nyberg) samt ett antal guider som har studerat eller studerar historia och andra museiämnen. Vi samarbetar intensivt med DOT r.f. samt Restaurant Gamla Kvarnen och andra aktörer såsom Stadin puutarhuri, #tarinalyhty och Folkdansringen med flera. I museihelheten ingår karaktärsbyggnaden, Knusbacka museigård och en fransk respektive engelsk park.

DOT r.f. bidrar med tidsresor och duktiga pedagoger. Foto: EAW 2019. 

Under året som gått har vi tillsammans med DOT r.f. arrangerat tidsresan En dag på landet (sedan 2004!) samt Julstigen, som firade 10-årsjubileum och fick gott om synlighet i medierna i december. Med Hertonässtrandens konstnärer har vi producerat #tarinalyhty, som är ett publikt konstverk som lockade lokala aktörer, institut och skolor att delta. På våren arrangerades storytellingevenemang. Skoleleverna fick vara med om att producera konst och ett interaktivt spel som går att se i parken fram till slutet av januari 2020. Samtidigt blev skoleleverna och andra intresserade mer historiemedvetna i sin näromgivning. Vi hoppas det lyckade samarbetet får en snar fortsättning!


Det publika konstverket Historiens väsen. Foto: EAW 2019.

Stadin puutarhuri ansvarar årligen för att ordna digert och intressant program på Helsingforsdagen. I år sände Rundradion live från evenemanget, som lockade ett par tusen besökare. På Konstens natt i augusti höll vi öppet för publiken och lockade några hundra historieintresserade besökare. I september firade vi Skördefest på Knusbacka museigård med Folkdansringen (Heidi Palmu med ensemble) och Stadin puutarhuri. I oktober arrangerade vi dessutom ”allhelgonastigen” med en ”diktstig” i parken. Stadin puutarhuri auktionerade ut härliga, närodlade och ekologiska pumpor i alla tänkbara färger och former. I nästa år hoppas vi på litet soligare väder på våra höstevenemang. Men det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder!


Vår vackra barockpark. Foto: EAW 2019.

Våra parkhistoriska guidningar lockade flera hundra personer under säsongens lopp. Varken högsommarhetta, trafikbuller eller regnstänk kunde hindra oss från att locka många på gratis rundvandring i parken och ett besök i vårt fina oktagonala lusthus, som annars inte är tillängligt för publiken. Vi kommer att utveckla dylika specialguidningar även under år 2020.

Tack till alla samarbetspartners år 2019 och alla ivriga besökare! Gott nytt år 2020, vi öppnar dörrarna igen i maj! Museet är alltså stängt under vinterhalvåret, MEN vi tar alltid emot beställningar på guidade visningar. Välkomna, ta kontakt!