Skördefest i solsken 2020

15.09.2020 kl. 19:02
I söndags arrangerade Hertonäs gårds museum program med skördetema på Knusbacka museigård. En massa roligt pågick och vädergudarna gynnade oss denna gång. Läs mer nedan!

Söndagen 13 september 2020 arrangerade museet en ”skördefest” på Knusbacka museigård som är belägen norr om karaktärsbyggnaden på Hertonäs gårds museiområde. Ifjol arrangerades festen för första gången, men det regniga vädret gjorde att vi inte fick så många besökare. I år begränsade vi marknadsföringen på grund av covid19-pandemin och gjorde reklam för tillställningen endast i lokala och sociala medier. I år bjöd vi på gratis entré till Knusbacka och evenemanget lockade ett femtiotal personer i alla åldrar.


Färgargillet presenterade en sjal stickad av garn, som färgats med växtfärger. Foto: EAW 2020.

Dagen grydde i strålande solsken och det blev en fantastisk dag för Färgargillet (Värjärikilta ry.) att presentera sin verksamhet och visa hur man färgar garn med växter, svampar och reagenser som salt eller ättika.


Färgargillet presenterade sin verksamhet och visade hur man färgade garn förr i tiden. Foto: EAW 2020.

Det bjöds även på folkdansuppvisning och folkmusik med skördetema under ledning av Heidi Palmu och hennes familj. Dagen avslutades med en utomhusgudsjänst tillsammans med Hertonäs finska församling, Herttoniemen seurakunta.


Kyrkoherde Outi Lantto var liturg för en utomhusgudstjänst på Knusbacka med skördetema. Foto: EAW 2020.

Karaktärsbyggnaden var även öppen och välbesökt. Hertonäs gårds honung, producerad av våra bin på Knusbacka genom Hive Five, fanns till salu vid sidan av vårt eget, unika thé (Hertonäs gårds thé), som producerats för oss av Oy Sergejeff Ab (vi berättar mer och honungen och théet i senare inlägg).


Heidi Palmu med familj uppträdde med folkdanser och -musik. Foto: EAW 2020.

Tack till alla besökare och samarbetspartners för en lyckad dag!
Tillställningen ingick i de Europeiska kulturmiljödagarnas program (#EHDs).