Den ljusnande framtiden är… både analog och digital?

25.01.2021 kl. 15:53
År 2021 har börjat med fortsatta virusrestriktioner, men inom museibranschen vill man ändå se optimistiskt på framtiden. Museerna har lärt sig att bli mer digitala, men man hoppas även att kunna genomföra evenemang och program in situ. Ett museum existerar genom sina samlingar - men också helt väsentligt genom att lokalsamhället ställer frågor om sin historia som museerna har svar på. Läs med om Hertonäs gårds museums planer för år 2021 nedan!

Efter ett svårt år är det gott att summera vad man lärt sig och hur man kan gå vidare. I museivärlden har erfarenheterna av digitalisering troligen gjort ett stort språng framåt. P Hertonäs gårdsmuseum fortsätter vi med att skriva blogg och publicera aktuell info på våra webbsidor och Youtube. Museet kommer att inleda en lång process att digitalisera samlingarna. Mer info om detta kommer inom kort. Att strömma evenemang och skapa med e-stigar och annat kommer också att ingå i vår agenda. 


Interiör från Hertonäs gårds huvudbyggnad, 1. vån. Foto: SOV.

Men vi satsar även på analogt i mån om möjlighet: att kunna besöka museet på plats är oerhört viktigt. Föreningen DOT kommer att fortsätta med sina populära tidsresor En dag på landet och Cronstedt. Förhoppningsvis kommer den fantastiska Julstigen att kunna ordnas normalt igen i december! Restaurang Gamla Kvarnen skall också få lyfta fram sin långa historia. Hösten 2021 arrangeras även en Allhelgonastig i slutet av oktober i mån om möjlighet. Ifall virussituationen är oförändrad får vi ta till digitala hjälpmedel - vi har redan haft tid att testa en hel del ifjol.


Interiör från Hertonäs gårds huvudbyggnad, 1. vån. Foto: EAW 2020.

I år samarbetar museet med olika intressanta partners i olika typ av projekt. Med Sagolyktan #tarinalyhty förverkligas ett publikt projekt med arbetstiteln “Sagofarbror Topelius på Hertonäs gård”. Projektet har redan fått litet medel i form av stipendium - mer info senare! Vi samarbetar också med bl. a. Kulturmiljödagarna, European Heritage Days, samt vår och höst med bland annat Helsingin Kävelyfestivaalit. Vårterminen 2021 görs samarbete med Arbis (den trevliga teckningskursen fortsätter) och Helsingfors universitet (Magisterprogrammet i Kultur & Kommunikation samt läroämnet Historia): intendenten drar en museikurs tillsammans med lektorerna vid HU och studerandena kommer att skapa en miniutställning med posters till museet för sommaren 2021. Mer info om projektet kommer senare i vår!

Så följ oss här, på Facebook och Youtube för allt vad som komma skall på Hertonäs gårds museum!