Finlands första skräckfilm på Hertonäs gård

25.07.2021 kl. 06:54
Jag började min praktik på Hertonäs gårds museum den sjunde juni 2021. Hittills har jag katalogiserat över 1 000 fotografier (mer än 60 samlingar) från Hertonäs gårds bildarkiv till webbplatsen Desky. Mera fotografier finns det fortfarande att katalogisera och senare under sommaren ska även den fysiska samlingen fotograferas och katalogiseras. Då jag katalogiserade samlingarna stötte jag på en samling med fotografier av en film som har filmats på Hertonäs gård. Filmen är Gamla baron på Rautakylä (Rautakylän vanha parooni) från år 1923. Läs mer nedan!

Att jobba på Hertonäs gårds museum har varit en mycket lärorik erfarenhet till mig. Förutom att praktiken har lärt mig hur man arbetar i ett museum har jag också lärt mig mycket om Hertonäs gårds och Helsinges historia. Fotografier jag har katalogiserat har man fotograferat i Hertonäs och Helsinge områden under 1800-, 1900- och 2000-talen. I Finland har man producerat många filmer i början av 1900-talet och Gamla baron på Rautakylä är en av dem. Filmen producerades av Suomi-Filmi och den filmades delvis på Hertonäs gård. Filmen är regisserad av Carl Fager och i huvudrollerna är Adolf Lindfors som gamla baron och Naimi Kari som hushållerskan Lisette Hallström. Filmen hade premiär den första april 1923. Filmen är en timme och nitton minuter lång. Gamla baron på Rautakylä är en stumfilm. Filmen är baserad på Zacharias Topelius roman med samma namn från år 1849 (som finns att läsa på webben tack vare Svenska Litteratursällskapets nya webbutgåva).


Den gamla baronen och hans hushållerska. Suomi-filmi 1923. SOV.

Gamla baron på Rautakylä är också Finlands första skräckfilm. I samlingen fanns det 18 svartvita fotografier från filminspelningen i Hertonäs och Helsingfors. Fotografierna föreställer olika scener från filmen. Många av fotografierna är tagna inne en studio i Helsingfors medan fotografierna av utomhusscenerna är tagna i Hertonäs gård med skådespelarna klädda i sen (gustavianska) 1790-talskostymer. Inomhusscenerna bestod för det mesta av fotografier av huvudskådespelarna Adolf Lindfors och Naimi Kari i sina roller i filmen. 


Svartvitt fotografi av Hertonäs gårds huvudbyggnad 1923 från norr. Utomhusscenerna filmades på Hertonäs gård. På platsen för planteringarna framför herrgården finns numera Restaurant Gamla Kvarnens terrass. Suomi-filmi 1923. SOV.

Jag älskar att se på filmer och veta historien bakom dem. Gamla baron på Rautakylä var en film jag aldrig hade hört om. Jag visste inte att filmen är också Finlands första skräckfilm. För alla filmentusiaster är det här en intressant sak att veta om Finlands filmhistoria och Hertonäs gårds historia. Tänka sig att Finlands första skräckfilm har filmats till en viss del på Hertonäs gård! Filmen kan ses gratis på webben, eftersom den ingår i Nationella audiovisuella institutets samlingar.


I Hertonäs gårds museum har jag katalogiserat över 1000 fotografier till webbplatsen Desky. Foto: Karl Heikkilä 2021.

Läs mer i:
Backman, Sigbritt 2016: Hertonäs gård - från säterier till museum. SOV: Helsingfors.
Laine et al. 2019: Unelmatehdas Liisankadulla. Suomen Filmiteollisuus OY:n tarina. SKS: Helsinki.

Karl Heikkiläs lokalhistoriska praktik på Hertonäs gårds museum har finansierats av Svenska kulturfonden.

Läs mer om filmer som spelats in på Hertonäs gård i ett tidigare blogginlägg.