Världsutställningen i Paris 1889

12.01.2022 kl. 19:02
Paris är idag en av de populäraste städerna att besöka i världen. Frankrikes huvudstad har en lång och rik historia från medeltiden till franska revolution och till den moderna tiden. I staden finns också många kända sevärdheter som t.ex. Louvren, Notre Dame de Paris, Triumfbågen, Versailles palatset och förstås Eiffeltornet. Världsutställningen 1889 är känd för att ha introducerat Eiffeltornet. Men vad har Paris 1889 och Eiffeltornet med Hertonäs gårds museum att göra? När jag gick igenom olika fotoalbum i Hertonäs upptäckte jag att Helene Bergbom (f. Gripenberg) har lämnat efter sig ett album med bilder från världsutställningen 1889 och det fanns många intressanta bilder i albumet. Läs mera nedan!

Världsutställningen 1889 var ett stort evenemang för Paris och Frankrike. År 1889 var ett viktigt år för Frankrike för man firade samma år den franska revolutionens hundraårsjubileum. Man höll världsutställningen mellan den 5:e maj och den 6: november och över 30 miljoner människor besökte Paris för att se utställningen. Huvudattraktionen för världsutställningen var förstås Eiffeltornet. I världsutställningen fanns det också olika paviljonger med olika kulturer, museum för teknologi, konstmuseum, olika restauranger och gator.


Eiffeltornet i världsutställningen 1889. Eiffeltornet var huvudattraktionen under världsutställningen. SOV.

Eiffeltornet (La Tour Eiffel på franska) var som sagt en stor succé för Frankrike och har ståt kvar sen dess. Eiffeltornet symboliserade den franska revolutionen och den franska industrialiseringen. Eiffeltornet blev den högsta byggnaden (över 300 meter) i världen på den tiden när den var färdigt byggd (rekordet bröts av skyskrapan Chrysler Building i New York 1930). Alltid vid öppningen och stängningen av världsutställningen hördes ett kanonskott, som avfyrades på toppen av Eiffeltornet. På nätterna tändes Eiffeltornet med röda, blå och vita ljus för att visa den franska trikoloren. Tornet hade placerats i mitten av världsutställningen så att alla besökare kunde se den. Många butiker och souvenirbutiker i Paris sålde mycket souvenirer av Eiffeltornet. Postkort och frimärken med Eiffeltornet blev väldigt populära i Frankrike och användandet av postkort ökade i Frankrike på grund av det. Kända personer som Prinsen av Wales (framtida kung Edvard VII), George I av Grekland, William F. Cody (också känd som Buffalo Bill) och Thomas Edison besökte Eiffeltornet under världsutställningen 1889. 


Algeriets paviljong. En del av den koloniala/exotiska utställningen. SOV.     

I världsutställningen fanns det annat än Eiffeltornet. Besökarna kunde också se på olika paviljonger som skulle föreställa olika länders kulturer. I paviljongerna med olika länders kulturer visade man under utställningen för att visa hur exotiska de var. Frankrike hade sin egen kolonipaviljong med paviljonger föreställande algerisk, kambodjansk och vietnamesiska kulturerna. Det fanns paviljonger med egyptisk, indisk, hawaiisk, persisk och brasilianska kulturer.      


Affisch för världsutställningen 1889. Wikipedia.

Hertonäs gårds museum har inte fått lika mycket med besökare som Eiffeltornet eller andra platser i Paris, men fotoalbumet med bilder från världsutställningen 1889 visar att någon som har bott i Hertonäs har besökt Paris 1889. Helene  Bergbom (f. Gripenberg) har besökt Paris 1889 och tagit bilder där. I fotoalbumet finns det tolv bilder och fyra av bilder föreställer de olika paviljongerna med de ”exotiska” kulturerna. Albumets först två bilder föreställer Eiffeltornet och resten är bilder föreställande de olika museerna och gatorna. Det måste ha varit en häpnadsväckande upplevelse att se Eiffeltornet för första gången år 1889. Kanske skickade Helene ett postkort med Eiffeltornet till någon släkting.