Carl Olof Cronstedtin muisto

07.04.2020 klo 08:42
1790-luvulla ja uudestaan vuodesta 1813 alkaen Herttoniemen kartanon omisti amiraali Carl Olof Cronstedt (1756–1820). Tänään on kulunut tasan 200 vuotta hänen kuolemastaan 7. huhtikuuta 1820 Herttoniemessä. Historiikissamme Sigbritt Backman kertoo hänen viime hetkistään ja hänen hautakappelistaan, joka sijaitsee Vantaan Pyhän Laurin kirkon vieressä. Lue lisää alla!

Carl Olof Cronstedt, Herttoniemen kartanon omistaja vuodesta 1813 alkaen, nukkui rauhallisesti pois hänen vaimonsa, Beata Sofian, ja heidän poikiensa, Gabriel Antonin ja Carl Olofin, läsnäollessa. Hedvig-tytär ja hänen miehensä, Abraham Stjernschantz, olivat tuolloin Tukholmassa. Myöhemmin äiti kirjoitti Hedvigille ja kertoi tapahtumasta:

”Hän oli itse niin luonnottoman rauhallinen ja tyytyväinen, auttoi itseään viimeiseen päivään saakka, puhui viime hetkeen asti. Torstaina i.p. klo 6 aikaan hän kutsui minut ja pojat sisään, kertoi heille viimeisen tahtonsa, antoi heille siunauksensa ja neuvonsa. Pyysi minua suremaan järkevästi. [---] Sitten hän puusi rovastia siunaamaan häntä ja klo ¾ 5:ttä Perjantai i.p. hän sulki silmänsä. [ ---] Hyvästi, Jumala teitä siunatkoon, ajattele minua ja poikia, älkää unohtako rakastavaa äitiänne.”
(Kirjeestä on kirjoittanut myös Paul Nyberg vuonna 1941.)

Carl Olof Cronstedt oli toivonut, että kartanon omat torpparit kantaisivat hänet hautaan. Hänet haudattiin kotipitäjän kirkon, Helsingin pitäjän (nykyisen Vantaan) Pyhä Laurin kirkon, viereen. Tähän aikaan Herttoniemen kartanon alue kuului Helsingin pitäjään (vasta vuonna 1946 alue liitettiin Helsingin kaupunkiin). Helsingin pitäjä oli myös Carl Olofin synnyinpitäjä – hän syntyi Puotilan kartanossa.

Myöhemmin perhe rakennutti mausoleumin tai hautakappelin kirkon kupeeseen. Mausoleumin suunnitteli arkkitehti Pehr Granstedt, joka oli myös suunnitellut Herttoniemen kartanon nykyisen uusklassisen ulkomuodon. Kappeli muistuttaa kartanon puistossa olevaan neliskulmaista huvimajaa. Uusklassinen tyyli oli muodissa 1800-luvun alussa ja Granstedt on lisäksi piirtänyt monta taloa Helsingissä, muun muassa Lampan talon (1817) ja nykyisenä Presidentin linnana toimivan rakennuksen. Vantaan Pyhän Laurin kirkon vieressä olevaan hautakappeliin haudattiin myös rouva Beata Sofia, joka menehtyi vuonna 1840.


Hautakappelin oven yläpuolella on Cronstedtin ja hänen vaimonsa, Beata Sofia Wrangel av Saussin, vaakunat. Kuva: EAW 2020.

Herttoniemen kartanon museossa tulemme vuonna 2020, yhteistyössä yhteistyökumppanimme DOT r.f.:n kanssa, nostamaan esille Carl Olof Cronstedtin 200-vuotismuistoa eri tavoin. Lisätietoja seuraa myöhemmin tänä vuonna!

Lue lisää täältä:
Backman, Sigbritt 2017: Herttoniemen kartanon - säteritiloista museoksi. Svenska Odlingens Vänner i Helsinge r.f.: Helsinki.
Nyberg, Paul 1941: Herrar och herrgårdar. Tammerfors.