Herttoniemen kartanon museo

 

1920-luvulta alkaen kartano on toiminut museona. Kokonaisuuteen kuuluu myös Knusbackan museotila sekä barokki- ja englantilainen puisto. Helsingin kaupunki vastaa puistojen ylläpidosta. DOT r.f. järjestää myös alueellamme aikamatkoja ja joulupolun.

Esittely

 

Herttoniemen kylä mainitaan lähteissä jo keskiajalla. Kartanon nykyinen päärakennus rakennettiin alun perin toimimaan kaakelitehtaana. 

Myöhemmin kartano on kokenut sekä Cronstedtin että Bergbomin perheen dramaattisia vaiheita. Vara-amiraali Carl Olof Cronstedt, joka epäiltiin maanpetoksesta, kuoli maineensa menettäneenä Herttoniemen kartanolla vuonna 1820. Lähes sata vuotta myöhemmin punakaartilaiset tunkeutuivat päärakennukseen ja ampuivat kuoliaaksi silloisen omistajan, John Bergbomin, aamiaisellaan. 

Lisäksi kartanoa on käytetty lukuisten elokuvien kuvauspaikkana. Täällä on kuvattu m. m. osia Leif Wagerin ja Regina Linnanheimoksen tähdittämästä elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi.

Nykyään Herttoniemen kartanon omistaa yhdistys Svenska Odlingens Vänner i Helsinge, joka ylläpitää täällä kartanomuseota sekä Knusbackan museomaatilaa.

 

 

 

Virtuaalinen näyttely

 

Museo on yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa tuottanut virtuaalisen näyttelyn vuonna 2021

 

 

 

Aikamatkoja - historian elävöittämistä

 

Vuodesta 2004 alkaen Herttoniemen kartanolla on järjestetty DOT r.f.:n aikamatkoja Päivä maalla. Aikamatkat toteutetaan Knusbackalla ja ovat erityisen sopivia alakoulun tai esikoulun oppilaille. Lapset saavat kokea miltä tuntuu elää 1800-luvun maalaistalossa. Aikamatkapedagogiikkaa on kehitetty etenkin Ruotsissa Jämtlannin Jamtli-museon toimesta. 

Tervetuloa tilaamaan aikamatkoja Knusbackan museotiallle DOT:in järjestäminä! Ole hyvä ja ota yhteyttä tuottaja-tahoon suoraan s-positse

Aikamatkat vuonna 2024: Aikamatka Päivä maalla 13-31.5.2024


 

Kuva: DOT r.f. 2020.