Suomen ensimmäinen kauhuelokuva on kuvattu Herttoniemen kartanossa

25.07.2021 klo 12:53
Aloitin työharjoittelun Herttoniemen kartanon museossa seitsemäs kesäkuuta 2021. Tähän saakka olen luetteloinut yli 1000 valokuvaa (enemmän kuin 60 kokoelmaa) Herttoniemen kartanon kuva-arkistosta nettiin Deskyn sivustoille. Lisää valokuvia on vielä luetteloitava ja myöhemmin kesällä fyysinen kokoelma pitää valokuvata ja luetteloida. Luetteloidessani kokoelmia, törmäsin kokoelmaan, jossa oli kuvia elokuvasta, jota oli kuvattu Herttoniemen kartanossa. Elokuva on Rautakylän vanha parooni (ruots. Gamla baron på Rautakylä) vuodelta 1923. Lue lisää alla!

Työskenteleminen Herttoniemen kartanon museossa on ollut hyvin opettavainen kokemus. Työharjoittelun lisäksi olen oppinut paljon Herttoniemen kartanon ja Helsingin pitäjän historiasta. Valokuvat, joita olen luetteloinut, on otettu Herttoniemessä ja Helsingin pitäjässä 1800-, 1900- ja 2000-luvuilla. Suomessa on tuotettu monta elokuvaa 1900-luvun alussa ja Rautakylän vanha parooni on yksi niistä. Elokuvan on tuottanut Suomi-Filmi ja sitä kuvattiin osittain Herttoniemen kartanossa. Elokuvan on ohjannut Carl Fager ja pääosissa on Adolf Lindfors, joka näyttelee vanhaa paroonia ja Naimi Kari, joka näyttelee taloudenhoitaja Lisette Hallströmia. Elokuvalla oli ensi ilta ensimäistä huhtikuuta vuonna 1923. Elokuva on tunti ja yhdeksäntoista minuuttia pitkä. Rautakylän vanha parooni on mykkäelokuva. Elokuva perustuu Sakari Topeliuksen samannimiseen romaaniin vuodelta 1849.


Vanha parooni ja hänen taloudenhoitajansa. Suomi-filmi 1923. SOV.

Lisäksi Rautakylän vanha parooni on Suomen ensimmäinen kauhuelokuva. Kokoelmassa oli 18 mustavalkoista valokuvaa elokuvan kuvaamisesta Herttoniemessä ja Helsingissä. Valokuvat esittävät elokuvasta erilaisia kohtauksia. Monet valokuvista on otettu studiossa Helsingissä, kun taas kohtaukset ulkona on otettu Herttoniemen kartanossa, jossa näyttelijät ovat pukeutuneet 1790-luvun (kustavilaisen tyylin) pukuihin. Kohtaukset sisällä perustuivat enimmäkseen kuvista päänäyttelijöistä Adolf Lindforsista ja Naimi Karista rooleissaan elokuvassa.


Mustavalkoinen valokuva päärakenuksesta Herttoniemen kartanossa 1923 pohjoisesta. Ulkokohtaukset kuvattiin Herttoniemen kartanossa. Kartanon edustalla olevien istutusten paikalla on nykyään Ravintola Wanhan Myllyn terassi. Suomi-filmi 1923. SOV.

Rakastan elokuvien katsomista ja haluan tuntea niiden taustalla olevaa historiaa. Rautakylän vanha parooni oli elokuva, josta en ollut aiemmin kuullut. En tiennyt, että elokuva on myös Suomen ensimmäinen kauhuelokuva. Tämä on kiinnostava asia tietää Suomen elokuvahistoriasta ja Herttoniemen kartanon historiasta kaikille elokuvan harrastajille. Ajatella, että Suomen ensimmäinen kauhuelokuva on osittain kuvattu Herttoniemen kartanossa! Elokuvaa voi katsoa ilmaiseksi netissä, koska se kuuluu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kokoelmiin.


Herttoniemen kartanon museossa olen luetteloinut yli 1000 valokuvaa nettiin Deskyn sivustoille. Kuva: Karl Heikkilä 2021.

Aiheesta lisää:
Backman, Sigbritt 2016: Herttoniemen kartano - säteritiloista museoksi. SOV: Helsinki.
Laine et al. 2019: Unelmatehdas Liisankadulla. Suomen Filmiteollisuus OY:n tarina. SKS: Helsinki.

Lue lisää muista elokuvista, joita on kuvattu kartanolla tässä blogissa vuonna 2020.

Karl Heikkilän paikallishistoriallinen työharjoittelu Herttoniemen kartanon museossa on rahoitettu Svenska kulturfondenin toimesta.