Nobelin palkinnon saaja kävi täällä!

29.08.2021 klo 13:10
Työharjoitteluni Herttoniemen kartanon museossa kesällä 2021 on ollut opettavainen kokemus. Tähän mennessä olen luetteloinut työssäni yli 2000 valokuvaa nettiin Deskyn sivustoille ja ne ovat kertoneet minulle paljon Herttoniemen kartanon historiasta. Eräs hyvin kiinnostava valokuva, johon törmäsin aiemmin työharjoittelussani, oli kuva iäkkäästä miehestä Herttoniemen päärakennuksen edessä vuonna 1934. Mies kuvassa ei ole kukaan muu kuin Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja Verner von Heidenstam (1859–1940)! Lue lisää alla!

Carl Gustaf Verner (joskus asussa Werner) von Heidenstam oli ruotsalainen kirjailija ja runoilija. Hän syntyi 6. heinäkuuta 1859 ja kuoli 20. toukokuuta 1940. Hän oli yksi Ruotsin vaikutusvaltaisimmista kirjailijoista 1900-luvun taitteessa. Von Heidenstam on romantisoinut ruotsin historiaa (etenkin Ruotsin suurvalta-aikaa) monessa teoksessaan. Hän aloitti Ruotsin kirjallisuushistoriassa kauden nimeltään ”nittiotalet” (suomeksi: yhdeksänkymmentäluku, n. 1888–1895 – kausi oli eräänlainen reaktio kahdeksankymmentäluvun realismia ja naturalismia vastaan). Hän oli myös Ruotsin Akatemian jäsen. 


Valokuvassa kirjailija von Heidenstam vierailee Herttoniemen kartanolla. SOV.

Verner von Heidenstam voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1916. Von Heidenstamin tunnetuimat teoksensa ovat mm. Vallfart och vandringsår (Vaelluksia ja vaellusvuosia, 1888), Karoliinit I ja II (1897 ja 1898), Pyhän Birgitan vaellus(1901) ja Nya dikter (Uusia runoja, 1915). Verner von Heidenstamilla oli monimutkainen suhde August Strindbergiin. 1910-luvulla Strindberg kritisoi Ruotsin monarkiaa (tunnetuin artikkelista ”Faraon-dyrkan” [suom. Faraon palvontaa]), nationalismia, militarismia ja yhdeksänkymmentä luvun kirjailijoita (etenenkin von Heidenstamia). Keskustelu Strindbergin ja yhdeksänkymmentä luvun kirjailijoiden välillä julkaistiin eri ruotsalaisiin uutislehtiin, missä Strindberg ja mm. Von Heidenstam väittelivät aiheesta. Tämä kulttuuri- ja politikkadebatti kutsutaan Strindberg-riidaksi (ruots. Strindbergfejden). Riita teki Strindbergistä ja von Heidenstamista kilpailijoita.


Verner von Heidenstam nuorena. Maal. Oscar Björck. Wikipedia.

Verner von Heidenstam oli naimisissa monta kertaa elämänsä aikana. Hänellä oli kaiketi kolme vaimoa ja kaksi kumppania elämänsä aikana. Viimeisessä parisuhteessa hän oli tanskalaisen kirjailijan Kate Bangin kanssa. Kate Bang oli von Heidenstamin kumppani yli 20 vuotta. Bang menehtyi vuonna 1939. Valokuvassa Kate seisoo kirjailija Emil Zilliacuksen (1878–1961) vieressä.

Verner von Heidenstam on ollut hyvin kiinnostava henkilö, mutta mitä hän teki Herttoniemellä 1934? Vastaus on, että hän oli vierailulla Topelius museossa. Verner von Heidenstam ja Sakari Topelius (1818–1898) olivat tunnetusti ystäviä. Valokuvassa Vernerin vieressä on museon silloinen intendentti, dos. Paul Nyberg. Heidän takanaan on Kate Bang jag kirjailija Emil Zilliacus. On kuitenkin merkittävää, että kuuluisa Nobel-palkittu kirjailija on käynyt museossamme.

Lähde: 
Backman, Sigbritt 2016: Herttoniemen kartano - säteritiloista museoksi. SOV: Helsinki.