Thorvaldsenin museo

19.11.2021 klo 13:33
Mikään kokoelmista ja niiden kuvista, joita olen luetteloinut, ei ole ollut niin ainutlaatuinen kuin kokoelma matkakuvista, joita on otettu ympäri Eurooppaa. Valokuva-albumi lukolla, joka oli Helene Bergbomin (os. Gripenberg) omistama, on täynnä valokuvia erilaisista paikoista Norjasta, Tanskasta, Saksasta, Ranskasta (Louvresta) ja Ruotsista 1800-luvun loppu puollella. Suurin osa kuvista on otettu Norjassa, ja kuvat esittävät erilaisia rakennuksia Oslossa (silloin Kristiania), sauvakirkkoja ja kauniita maisema kuvia. Mutta albumin kiinnostavimmat valokuvat olivat Thorvaldsenin museosta Kööpenhaminassa, Tanskassa. Lue lisää alla!

Thorvaldsenin museo on nimetty tanskalaisen kuvanveistäjän Bertel Thorvaldsenin mukaan. Thorvaldsen syntyi Kööpenhaminassa 19 marraskuuta 1770 ja kuoli samassa kaupungissa 24 maaliskuuta 1844.


Bertel Thorvaldsen noin 1820. Wikipedia.

Thorvaldsenilla oli hyvin lahjakas taiteessa ja hän aloitti opiskelunsa Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa (Det Kongelige Danske Kunstakademi) ollessaan yksitoistavuotias. Opiskelujen jälkeen Tanskassa Thorvaldsen matkusti ympäri Eurooppaa ja kehitti taitojansa kuvanveistäjänä. Suurimman osan elämästään Thorvaldsen vietti Roomassa (40 vuotta) ja suurin osa veistoksistaan hän teki siellä. Hän loi veistoksia monille kuuluisille henkilöille kuten Napoleonille, paaville ja kuninkaallisille perheille Euroopassa. Thorvaldsen palasi Tanskaan vuonna 1838. Koska Thorvaldsenista oli tullut kuuluisa, Tanskan valtio päätti 1830-luvulla rakentaa museon hänen kunniakseen.


Kristus-patsas Thorvaldsenin museossa, Kööpenhaminassa. Patsas on Bertel Thorvaldsenin tunnetuin teos. SOV.

Herttoniemen kartanon museo on hyvin pieni museo ja yksi harvoista paikoista missä voi kuvitella, että siellä säilytetään kuvia Thorvaldsenin museosta ja sen kokoelmista. Thorvaldsenin museo on iso taidemuseo, joka sijaitsee Kööpenhaminassa. Museossa on paljon Thorvaldsenin teoksistaan ja tavaroitaan. Muun muassa Thorvaldsenin Kristus patsas pidetään museossa. Kristus-patsas on Thorvaldsenin tunnetuin teos. Museo on rakennettu uusklassisismiseen tyyliin (muistuttaakseen antiikin Kreikkaa) ja rakentaminen kesti vuodesta 1839 ja päätyi vuoteen 1848. Museo on rakennettu arkkitehti Gottlieb Bindesbøllen piirustusten mukaan. Itse Bertel Thorvaldsen on haudattu museon sisäpihaan. Jos joskus
matkustat Kööpenhaminaan, niin museo on vierailun arvoinen. Viime vuonna (2020) museo vietti Thorvaldsenin 250. syntymäpäivää. Museolla on omat nettisivut, jossa voi tutustua museon kokoelmiin ja Thorvaldseniin. Nettisivut voi lukea tanskan tai englannin kielellä.

Kööpenhamina 1800-luvun loppu puolella. Iso rakennus kupolilla oikealle on Thorvaldsenin museo. SOV.

Kuvat Throvaldsenin museosta säilytetään valokuva-albumissa, joka on luultavasti kuulunut Helene Bergbomille (os. Gripenberg). Helene asui pitkän ajan Saksassa ja hän on varmasti matkustanut Kööpenhaminaan joskus 1800-luvun loppu puolella ja ottanut valokuvia siellä. Thorvaldsenin
museo oli jo sinä aikana kuuluisa nähtävyys, joten ei ole mysteeri miksi Helene vieraili museossa. Valokuva-albumissa on myös kuvia Ranskasta (Louvresta), Norjasta, Saksasta ja Ruotsista. Helene Gripenberg matkusti paljon elämänaikanaan ja hän on myös jättänyt jälkeensä kaksi muutakin valokuva-albumia, joissa on kuvia Italiasta 1900-luvulta ja Pariisin maailmannäyttelystä 1889. Nämä valokuvat ovat erittäin ainutlaatuisia Herttoniemen kartanon kuvakokoelmissa ja on kiinnostavaa tutustua paikkoihin ja niiden historiaan, kun ei ole aiemmin kuullut niistä ennen.