Pariisin maailmannäyttely 1889

12.01.2022 klo 14:00
Tänään Pariisi on yksi maailman suosituimmista paikoista, jonne matkustetaan. Ranskan pääkaupungilla on pitkä ja rikas historia keskiajasta ranskan vallankumoukseen ja moderniin aikaan. Kaupungissa on myös monta kuuluisia nähtävyyksiä kuten taidemuseo Louvre, Notre Dame de Paris, Riemukaari, Versailles palatsi ja tietenkin Eiffelin torni. Pariisin maailmannäyttely 1889 on kuuluisa siitä, että Eiffelin torni esitetiin siellä. Mutta mitä Pariisilla 1889 ja Eiffel tornilla on Herttoniemen kartanon museon kansa tekemistä? Kun olin käynyt erilaisien valokuva albumeiden läpi Herttoniemellä, huomasin että Helene Bergbomilla (os. Gripenberg) on valokuva albumi maailmannäyttelystä 1889 ja albumissa oli monta kiinnostavaa kuvaa. Lue lisää alla!

Maailmannäyttely 1889 oli iso tapahtuma Pariisille ja Ranskalle. Vuosi 1889 oli tärkeä vuosi Ranskalle koska se oli sama vuosi, kun ranskan vallankumouksen satavuotista juhlapäivää juhlittiin. Maailmannäyttely alkoi toukokuun viidentenä päivänä ja päätyi marraskuun kuudentena päivänä. Yli 30 miljoonaa ihmistä vieraili Pariisissa nähdäkseen maailmannäyttelyn. Maailmannäyttelyn vetovoima oli Eiffelin torni. Maailmannäyttelyssä oli myös erilaisia paviljonkeja erilaisille kulttuureille, museo teknologialle, taidemuseo, erilaisia ravintoloita ja katuja.  


Eiffelin torni Pariisin maailmannäyttelyssä 1889. Eiffel-torni oli maailmannäyttelyn vetovoima. SOV. 

Eiffelin torni (La Tour Eiffel ranskaksi) oli iso menestys Ranskalle ja torni on seissyt samassa paikassa näyttelyn jälkeen. Eiffelin torni symboloi ranskan vallankumousta ja ranskan teollistumista. Eiffelin torin oli maailman korkein rakennus (yli 300 metriä), kun se oli valmiiksi rakennettu (New Yorkin pilvenpiirtäjä Chrysler Building rikkoi ennätyksen vuonna 1930). Aina kun maailmannäyttely avattiin ja suljetiin niin kuului tykin laukaus, joka lauettiin tornin huipulla. Öisin Eiffelin torin valaistiin punasilla, sinisillä ja valkoisilla valoilla, jotta ne muodostaisivat ranskan trikolorin värit. Monet kaupat ja liikkeet Pariisissa myivät paljon muistoesineitä Eiffelin tornista. Postikortteja ja postimerkkejä Eiffelin tornista olivat hyvin suosittuja Ranskassa ja postikorttien käyttäminen lisääntyi Ranskassa, kun Eiffelin torni oli niin pidetty. Kuuluisia henkilöitä kuten Walesin prinssi (tuleva kuningas Edvard VII), Kreikan kuningas Yrjö I, William F. Cody (myös tunnettu nimellä Buffalo Bill) ja Thomas Edison kävivät Eiffelin tornissa maailmannäyttelyssä 1889. 


Algerian paviljonki. Osa siirtokunta-/eksoottista näyttelyä. SOV.

Maailmannäyttelyssä oli myös muutakin, kun Eiffelin torni. Vieraat pystyivät myös näkemään erilaisia paviljonkeja erilaisten maiden kulttuureilla. Näytellyssä halutiin näyttää paviljongeilla miten eksoottisia erilaisten maiden kulttuurit olivat. Ranskalla oli oma siirtokunta paviljonki, joka esitti algerialaista, kambodšalaista ja vietnamilaista kulttuureja. Muita paviljonkeja olivat egyptiläinen, intialainen, havaijilainen, perisalainen ja brasilialainen paviljonki.


Juliste Pariisin maailmannäyttelystä 1889. Wikipedia.

Herttoniemen kartanon museo ei ole saanut yhtä paljon vierailijoita kuten Eiffelin torni tai muita paikkoja Pariisissa, mutta valokuva albumi maailmannäyttelystä 1889 näyttää, että Herttoniemen asukas on vieraillut Pariisissa vuonna 1889. Helene Bergbom (os. Gripenberg) on vieraillut Pariisissa vuonna 1889 ja ottanut kuvia siellä. Valokuva albumissa on kaksitoista kuvaa ja neljä kuvista kuvaavat paviljongit ”eksoottisilla” kulttuureilla. Albumin kaksi ensimäistä kuvaa kuvaavat Eiffelin tornia ja loput kuvaavat erialiset museot ja kadut. On takulla ollut hämmästyttävä kokemus nähdä Eiffelin torni ensimäistä kertaa vuonna 1889. Ehkä Helene lähetti postikortin Eiffelin tornilla sukulaiselle.