Signe Brander ja Herttoniemen kartano

13.08.2022 klo 18:00
Signe Brander oli valokuvaamassa Herttoniemen kartanoa vuonna 1911. Lue enemmän Signe Branderista tässä blogikirjoituksessa!

Signe Viola Brander (1869 – 1942) (Kuva: Wikipedia)

Signe Brander oli yksi varhaista naispuolisista valokuvaajista Suomessa ja kuuluu aikansa tärkeimpiin maisemakuvaajiin. Hän otti uransa aikana muun muassa satoja kuvia Helsingin rakennuksista ja arkipäivästä sekä palkattiin projektiin, jonka määränä oli kuvata Suomen kartanoita. Näistä kuvista, joita pidetään kulttuurihistoriallisesti merkittävinä, hän on eniten tunnettu.

Signe Brander oli jo nuorena kiinnostunut kuvataiteista. Suoritettuaan piirustuksenopettajan tutkinnon Taideteollisessa keskuskoulussa, hän työskenteli assistenttina Daniel Nyblinin ateljeessa. 1900-luvun alussa hän myös piti omaa ateljeetaan Helsingissä mutta oli kuitenkin enemmän kiinnostunut maisemakuvauksesta. Vuonna 1906 Helsingin Muinaismuistolauta palkkasi Branderin kuvaamaan Helsingin maisemia, jotka oli tarkoitus saada talteen nopeasti muuttuvassa kaupungissa. Projekti kesti vuoteen 1913 jolloin Muinaislautakunta lopetti sopimuksen. Kaupunkikuvat ovat tänä päivänä hyvin arvostettuja niiden aidoista kaupunkiympäristöistään ja arkipäiväisestä tyylistään. Kuvat säilyttää nykyään museovirasto, ja niitä voi usein nähdä esillä esimerkiksi Helsingin Kaupunginmuseossa.

Vuonna 1910 aloitti ison urakan valokuvata suomen kartanoita Kansallismuseolle, jonka todennäköisesti oli tilannut Arkeologian Komission virkamies ja Helsingin Muinaismuistolautan sihteeri Karl Konrad Meinander. Projektin rahoitti tilanomistajat, joiden tiloja kuvattiin. Tämä projekti kesti jopa kaksikymmentä vuotta, jonka aikana Brander ehti ottaa yli kaksituhatta kuvaa yli kahdellasadalla tilalla. Projektiin kuului vuonna 1911 ottaa kuvia Herttoniemen kartanosta John Georg Bergbomin pyynnöstä. Projektin rahoittivat kartanoiden omistajat, mukaan lukien J. G. Bergbom 915 markalla, määrä vastaa tänä päivänä noin 3850 euroa.

Kopio valokuvasta jonka Signe Brander otti Herttoniemen kartanosta vuonna 1911. (Kuva: Signe Brander, 1911, Svenska Odlingens Vänner i Helsinge, CC B.Y. 4.0)

Yllä näkyy kuva, jonka Brander otti Herttoniemen kartanon päärakennuksesta vuonna 1911. Hän otti myös kuvia puistossa olevista Carl Ludvig Engelin suunnittelemista huvimajoista sekä päärakennuksen sisustasta. Kopioita näistä kuvista säilytetään Herttoniemen kartanomuseon kuva-arkistossa. Rakennus, joka näkyy kuvassa, oli alun perin fajanssitehdas, joka 1800-luvulla jälleenrakennettiin Carl Olof Cronstedtin toimesta kartanon päärakennukseksi Pehr Granstedtin piirustuksien mukaan.

Signe Branderin kuvat C. L. Engelin suunnittelemista huvimajoista Herttoniemen kartanon puistossa (1911) (Kuvat: Signe Brander, 1911, Svenska Odlingens Vänner i Helsinge, CC B.Y. 4.0)

Signe Brander otti elinikänsä aikana monta hienoa kuvaa maisemista ja rakennuksista Helsingissä ja Suomen kartanoilla. Hän kuvasi myös muun muassa Suomen sodan jälkeisiä taistelukenttiä ja otti muotokuvia ja muita valokuvia tieteellistä tutkimusta varten. Brander kuoli traagisissa oloissa vuonna 1942 Helsingin pommitusten jälkeen Nikkilän sairaalassa resurssien- ja ruokapulan seurauksena. Hänen valokuvat ovat kuitenkin edelleen arvostettuja ja haluttuja.

Kirjallisuus:

D. Sirkku et al, “Signe Brander på Finlands Herrgårdar”, 2017, Helsinki.

Kansallisbiografia: “Signe Brander”, https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/3311

Sten Selin paikallishistoriallinen harjoittelu Herttoniemen kartanon museossa on Svenska kulturfondenin rahoittama.