Hertonäs gårds museum blir mer digitalt år 2020

20.04.2020 hrs 13:34
Vi lever i exceptionella tider och det ställer krav på oss att göra förändringar och förnyelser. Även Hertonäs gårds museum kommer att satsa mer på digitalt material i år. Ett steg i denna riktning var redan att grunda denna blogg. Vi kommer också att öka vår synlighet på webben i år på andra vis. Läs mer nedan!

Museerna blir allt mer digitala och också Hertonäs gårds museum följer denna trend. Ifall vi inte kan hålla öppet för publiken normalt, måste vi mötas på webben. Museiförbundets tjänst Vägglösa museer är en möjlighet som vi kommer att utreda – många museer är redan med i tjänsten. Vägglösa museer innebär att man genom sin mobiltelefon kan man få höra om det område man besöker, dess historia i text, bild och ljud, en rutt att gå etc. Flera museer har även utökat sina webbsidor med digitala utställningar.


En del av det publika konstverket förverkligat med #tarinalyhty 2019-20. Foto: Tarinalyhty.

Ett lyckat projekt att skapa konst i vår park i kombination med ett digitalt mobilspel, som genomfördes i samarbete med Sagolyktan (#tarinalyhty) 2019-20. Samtidigt var verket ett publikt konstverk i vilket flera skolor och samarbetspartners i Helsingfors deltog. Konstverken och spelet fanns tillgängliga för alla fram till april i år. Förhoppningsvis får detta projekt snart en fortsättning.

Vi har nyligen grundat en Youtube-kanal, där vi tänker lägga in videon och strömma program från museet, och vi skall satsa på digitala utställningar. Vi finns alltså digitalt tillgängliga fastän vi inte kan hålla våra dörrar fysiskt öppna. För tillfället planerar vi att förverkliga Helsingforsdagens program digitalt och troligen är vi tvungna att förverkliga även Konstens natt digitalt. Men, ifall vi har möjlighet att hålla öppet under Konstens natt i augusti 2020 kommer vi ändå att strömma programmet – både och är bra, inte antingen eller. Det digitala materialet och möjligheterna gör museet mer tillgängligt för alla, inte mindre.

Ifall våra nuvarande planer förverkligas, kommer vi att strömma evenemang och filma in videon från museet, och i samarbete med våra samarbetspartners, Stadin puutarhuri, DOT r.f. och #tarinalyhty, i Hertonäs. Information om detta kommer i vanlig ordning att läggas ut här på webbsidorna, presenteras här i bloggen och informeras om på Facebook. Med andra ord återkommer vi snart igen med olika digitala inslag, håll utkik!